Amprente

open roadÎn seara aceasta am început să fac un lucru pe care nu l-am mai făcut de ceva vreme. Acel lucru a fost să mă așez frumos la lumina monitorului, să pun un album să cânte pe fundal (prima dată când ascult Bacovia Overdrive de la Robin and the Backstabbers, dacă nu l-ați ascultat, chiar îl recomand cu căldură) și să mă scald în scrierile din paginile virtuale. Mai precis să sar din articole în articole și să mă afund în alte lumi, lumi cu care încerc, probabil, să mă identific, lumi care ar putea să curpindă bucățele din mine, din gândurile, trăirile și imaginația mea.

Dacă stăm să ne gândim, orice poze peste care ne uităm și nu sunt ale noastre (și implicit nu sunt făcute de noi sau de alții la momente în care noi suntem prezenți), orice articole citim, orice melodii ascultăm, toate lasă amprente în mințile noastre. Să luăm ca exemplu o poză cu un apus de soare la munte și lumina are o nuanță la care nu ai asistat cu ochiul liber și dintr-un motiv inexplicabil ajunge să îți încălzească sufletul. Sau cineva rostește o metaforă romantică și tu o percepi fără să vrei ca pe o referință la o iubire care în mintea ta era demult apusă; din întâmplare citești un cuvânt care poate să aibă un impact extrem de puternic asupra ta pentru că însumează gânduri pe care le-ai ținut în frâu atâta vreme tocmai pentru că nu ai știut să le exprimi. Fiecare persoană își are propriul filtru prin care trece orice lucru cu care interacționează și care îi atrage atenția, chit că e un paragraf dintr-o carte, un zâmbet al persoanei de care îi place sau un acord al unui instrument. Astfel, o amprentă a acelui lucru ce a trezit interesul rămâne imprimată cumva în amintiri. Amprentele acelea formează, îmbunătățesc și îmbogățesc filtrele personale, te ajută să îți deschizi ochii spre a vedea lumea din perspective noi, începi să judeci altfel și să simți din ce în ce mai multe nuanțe derivate din emoțiile tale de bază.

Astfel, fiecare om având propria perspectivă și viziune asupra lumii, ajunge în punctul în care se identifică și regăsește frânturi din propria imaginație în formele de exprimare ale altora. Apoi, trăirile pe care acele forme străine de exprimare le nasc în sufletele noastre ne aduc pe culmi de melancolie, bucurie, tristețe, visare, ne pun mintea și simțirile în mișcare într-o mai mică sau mai mare măsură. Dar tocmai pentru că sunt alte altora, automat sunt implicate alte nuanțe, astfel perspectivele noastre îmbogățindu-se.  De-aici și pasiunile fiecăruia pentru citit, gaming, fotografie, muzică, toate pornesc dintr-o bază care, pe măsură ce timpul trece, devine de o adevărată complexitate, fiecare persoană capătă un drum îmbogățit și nuanțat de propria imaginație formată de lumi adiacente. Motiv pentru care mi-a fost cu adevărat dor și simt că mă reculeg în momentele petrecute prin lumile altora. Pentru că reușesc să văd culori diferite față de cele în care mi-am pictat lumea până la acest moment. Încercarea de a vedea lumea prin ochii celorlalți (chit că este un scriitor, chit că este o opinie a unui prieten sau o melodie) este practic un mic efort plăcut și un real joc de imaginație. Lumea capătă o altă aromă.

Când găsești o fereastră seara, înainte de culcare, pune o melodie care știi că te-a inspirat la un moment dat. Stinge lumina, întinde-te în pat și lasă-te dus de imaginație. Ascultă versurile, pierde-te în note, ține ritmul tobelor, îngână sunetul de chitară și lasă-te pătruns de acea lume. Visează!

Vă las cu o melodie:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: